Η εκπαίδευση στη μουσική και την τέχνη
είναι ανάγκη επιτακτική γιατί
περισσότερο απ’ οτιδήποτε στο κόσμο
ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν
το ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας.
είναι ανάγκη επιτακτική γιατί
περισσότερο απ’ οτιδήποτε στο κόσμο
ο ρυθμός και η αρμονία επηρεάζουν
το ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας.
Πλάτωνας
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος ολοκληρώσαμε τη σχολική χρονιά μας με ποικίλες δράσεις που σαν στόχο είχαν να ορίσουν το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μας προγραμμάτων και των σχεδίων εργασίας που εκπόνησαν οι ομάδες υπό τον συντονισμό των παιδαγωγών τους.
Η έκθεση με τα έργα των παιδιών είναι ένα δείγμα αυτών των δράσεων. Τα παιδιά ανάλογα τις θεματικές με τις οποίες καταπιάστηκαν απέδωσαν εικαστικά τα ερεθίσματα που τους δόθηκαν και η διαδικασία της δημιουργίας αλλά και το αποτέλεσμα, ήταν απολαυστικά.
Ομάδα νηπιαγωγείου
Οι «απόφοιτοι» του σχολείου μας, όταν πριν από πολύ καιρό βρέθηκαν κοντά μας είχαν ξεκινήσει δειλά να εκφράζονται μέσα από το χρώμα και τις άμορφες αποτυπώσεις των σχεδίων τους. Δίνοντας τα πρώτα συντονισμένα ερεθίσματα είδαμε πως τα παιδιά είχαν τη διάθεση να παρασυρθούν σε αυτό το εικαστικό ταξίδι. Ένα ταξίδι στο χρόνο, στην ιστορία της τέχνης, «συναντήσεις» με αντιπροσωπευτικούς ζωγράφους κάθε εποχής, εντάχθηκαν στα σχέδια εργασίας μας προσφέροντας μας πέρα από τη γνώση, την αφύπνιση των παιδιών στην κριτική σκέψη, στο να μπορούν να συγκρίνουν και να κρίνουν, στο να μην είναι απλοί θεατές μιας εικόνας, ενός έργου.
«Παίξαμε» με τα παιδιά της παιδικής συναυλίας του Γ.Ιακωβίδη, κυλιστήκαμε στο χωράφι πλάι στα ηλιοτρόπια του Βαν Γκογκ, στείλαμε μηνύματα ειρήνης με το περιστέρι του Πικάσο. Με τον Ίκαρο του Ματίς, πετάξαμε ονειρικά….
Τα πινέλα των παιδιών, δεν άγγιξαν μόνο τα χρώματα της παλέτας, αλλά και τις ψυχές τους. Τα έργα τους βγήκαν μέσα από την ανάγκη τους για έκφραση και για ουσιαστική έκθεση.
Προνήπιο
Η ομάδα του προνηπιακού τμήματος, εκπόνησε ένα σχέδιο εργασίας που αφορούσε στους 12 θεούς του Ολύμπου. Στόχος ήταν να αντιληφθούν τα παιδιά τη διαφορά του μύθου από την πραγματικότητα.
Πέρα από αυτό θελήσαμε να περάσουμε στα παιδιά μέσα από δημιουργικές δράσεις εκείνα τα γνωστικά αντικείμενα που είχαν σχέση με το ότι οι μύθοι χρησιμοποιούνταν προκειμένου οι άνθρωποι να ερμηνεύουν καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν να εξηγήσουν επιστημονικά.
Πέρα από αυτό θελήσαμε να περάσουμε στα παιδιά μέσα από δημιουργικές δράσεις εκείνα τα γνωστικά αντικείμενα που είχαν σχέση με το ότι οι μύθοι χρησιμοποιούνταν προκειμένου οι άνθρωποι να ερμηνεύουν καιρικά φαινόμενα τα οποία δεν μπορούσαν να εξηγήσουν επιστημονικά.
Αυτό που είδαμε μέσα από τα έργα των παιδιών αλλά και τις διαπιστώσεις που έκαναν με το κλείσιμο της δράσης, είναι ότι η ομάδα κατανόησε τους συμβολισμούς των μύθων και συσχέτισε πληροφορίες της μυθολογίας με τη σύγχρονη εποχή.
Α προ-προνηπιακό τμήμα
Η έννοια του χρόνου είναι δύσκολη για τα παιδιά. Επειδή κρίναμε ότι ήταν σημαντικό η ομάδα να καταπιαστεί με αυτή τη θεματολογία, προσεγγίσαμε το χρόνο μέσα από τις τέσσερις εποχές. Αυτό ήταν και το θέμα που παρουσίασε εικαστικά η ομάδα στην έκθεση.
Προσεγγίσαμε το θέμα πολύπλευρα. Με σημείο αναφοράς τον πίνακα του Γ. Τσαρούχη για τις τέσσερις εποχές, ξεχωρίσαμε τις εποχές και «ταξινομήσαμε», γιορτές, καιρικά φαινόμενα, ρουχισμό, αλλαγές στη φύση.
Στη δράση μας προστέθηκαν μουσικοκινητικά ερεθίσματα με ακούσματα από τις τέσσερις εποχές του A. Vivaldi. Από αυτή μας τη δράση δεν θα μπορούσε να λείψει ο μύθος της Περσεφόνης και άλλες ιστορίες σχετικές με τη θεματολογία μας.
Η κατάληξη του σχεδίου εργασίας μας είχε εικαστική δράση, με τα παιδιά να ανακαλούν μνήμες από όλα αυτά τα ερεθίσματα που τους δόθηκαν και να τα αποτυπώνουν στο χαρτί.
Β προπρονηπιακό τμήμα
Η μουσική εμπλέκεται πολύπλευρα στην παιδαγωγική είτε ως μέσο έκφρασης, είτε ως «κινητήριος δύναμη» ερεθισμάτων.
Σε μια προσπάθεια να συμβαδίσουν μουσική και εικαστικά, επιλέξαμε τρείς ζωγράφους, εκφραστές της αφηρημένης τέχνης που είχαν εκφραστεί και μέσω της μουσικής. Χ.Μιρό, Β. Καντίσκι, Π. Κλέε. Ζωγράφοι που είχαν ως πηγή έμπνευσης τη μουσική και που αποτύπωναν στον πολύχρωμο καμβά τους αυτή τη …μουσική εικαστική περιπλάνηση.
Ακολουθήσαμε κι εμείς με τη σειρά μας τα μονοπάτια του κοινού συνδυασμού σουρεαλιστικής τέχνης-αφηρημένης ζωγραφικής της μικρής ηλικίας παράλληλα με τη δυναμική της ορχηστρικής μουσικής των Φρ. Σούμπερτ, Β.Α.Μότσαρτ, Β. Μέρτενς, Α. Σενμπεργκ, Γ. Βαρσαμάκη, Yanni. Πειραματιστήκαμε σε μία «μουσική ζωγραφική». Εκεί που οι ήχοι γίνονται χρώματα και τα χρώματα ήχοι, εκεί που οι γραμμές και τα σχήματα είναι απελευθερωμένα από την ρεαλιστική παραστατική απεικόνιση. Εκφράζοντας την αναλλοίωτη ομορφιά του φανταστικού, του ονείρου, που αποδεσμεύει από κοινοτοπίες και συμβατικότητες.
Φτιάξαμε αυτοσχέδια μουσικά όργανα από ανακυκλώσιμα υλικά και δημιουργήσαμε τη δική μας ορχήστρα, γίναμε μουσικοί, μαέστροι, χορευτές και χορογράφοι, παίξαμε με τις νότες. Ξεκλειδώσαμε τη μουσική με το κλειδί του Σολ και ζωγραφίσαμε τους κύκλους του Καντίνσκι συνεπαρμένοι από τη μυστικιστική συνήχηση μουσικής και εικόνας. Η έκθεσή μας έγινε παράλληλα σχεδόν με τις εκθέσεις των έργων των Μιρό, Κλέε και Καντίσκυ στο Λονδίνο, Παρίσι και Μιλάνο αναγνωρίζοντας κι από μας τη συμβολή τους στην αφηρημένη μοντέρνα τέχνη που τόσο μας εκφράζει και μας ταιριάζει.