Η ΕΛΙΑ

Το ταξίδι μας στη Μυθολογία συνεχίζεται…  αυτό το μήνα μάθαμε πως η θεά Αθηνά έδωσε το όνομα της στην Αθήνα και γνωρίσαμε το ιερό δέντρο και σύμβολο ειρήνης… την ελιά.

Η ελιά ήταν από αρχαιοτάτων χρόνων γνωστή και είχε ιδιαίτερη τιμητική στην ζωή των Ελλήνων. Εκτός από τη διατροφική της αξία, είναι και σύμβολο ειρήνης. Η ελιά έγινε ιερό δέντρο όταν η θεά Αθηνά αγωνίσθηκε με τον Ποσειδώνα για τη διεκδίκηση της πόλης του Κέκροπα, την μετονομαζόμενη Αθήνα.

Χτύπησε με το πόδι της το χώμα η Αθηνά,

κι η πρώτη φύτρωσε ελιά…

Με δόρυ, με ασπίδα, με περικεφαλαία,

δεν ήταν μονάχα σοφή, ήταν και γενναία.

Με βόδια πρώτη όργωσε, έπαιξε στον αυλό,

κέντησε ωραιότατα, έπλασε με πηλό.

Γι’αυτήν τον Παρθενώνα οι Αθηναίοι χτίσανε

και με τα Παναθήναια πολύ την ετιμήσανε.

 

Η μικρή ελιά της αυλής μας, μας έδωσε το κίνητρο να πάρουμε τα ραβδιά μας και να γνωρίσουμε το μόχθο των αγροτών όπως φαίνεται στον πίνακα του Θεόφιλου.

Ραβδίσαμε τις ελιές και στη συνέχεια τις συλλέξαμε από το λιόπανο που είχαμε στρώσει κάτω από το δέντρο.

 

 

 

Με πολλή προσοχή, έγινε η διαλογή, καθαρίσαμε τις ελιές από τα φύλλα, επιλέξαμε τους καλύτερους καρπούς και τους πλύναμε…

 

Λίγες μέρες μετά, ο ευλογημένος καρπός της Θεάς Αθηνάς είναι στο πιάτο μας, έτοιμος να τον δοκιμάσουμε γνωρίζοντας πια, ότι οι ελιές αποτελούν μια πλήρη τροφή και ένα απαραίτητο συμπλήρωμα για κάθε τραπέζι προσφέροντας πλουσιοπάροχα υγεία και μακροζωία.

Τέλος μιλήσαμε για τον κότινο, το στεφάνι από κλαδί αγριελιάς με το οποίο στεφάνωναν τον νικητή στους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας..