Ένας τρόπος να μάθουν τα παιδιά να μιλάνε για το συναίσθημά τους αλλά και να κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων είναι από μικρή ηλικία να έρθουν σε επαφή με το συναίσθημα και φυσικά,μέσα απο το παιχνίδι, αυτό μπορεί να επιτευχθεί εύκολα και διασκεδαστικά.
1. Βρίσκω το συναίσθημα– Μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να αναγνωρίσει το συναίσθημα το οποίο βιώνει και νιώθει. Για παράδειγμα μπορούμε να του πούμε «αυτο που έγινε και εμένα θα με θύμωνε» ή «το συγκεκριμένο παζλ δείχνει να σε έχει συγχύσει»
2. Ζωγραφίζω το συναίσθημα– με το να μπει στη διαδικασία να ζωγραφίσει το συναίσθημα του πάνω σε μία κόλλα χαρτί του δίνει τη δυνατότητα να επεξεργαστεί τη σκέψη του πάνω στο συγκεκριμένο συναίσθημα και πραγματικά να εξερευνήσει τα συναισθήματα του αυτά.
3. Γίνομαι το συναίσθημα– Αφήστε το να παίξει το συναίσθημα του αυτο μέσα απο κούκλες, ήρωες, ρόλους. Τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη άνεση με το να χρησιμοποιούν φανταστικους χαρακτήρες για να εκφράσουν κάποιο μεγάλο- τρομακτικό ίσως γι αυτα- συναίσθημα τους.
4. Διαβάζω για το συναίσθημα– Τα παιδιά αγαπούν τα βιβλία και όταν τα βιβλία αυτα μιλάνε για συναισθήματα, τοτε μαθαίνουν πώς να τα αναγνωρίζουν και κατα συνέπεια με ποιό τρόπο να τα εκφράζουν.
5 Μιλάω για το συναίσθημα– όταν έρθει η ώρα να πάει για ύπνο, παίξτε «το παιχνίδι των συναισθημάτων». Μπορείτε να τα ρωτήσετε να θυμηθούνε ποιά στιγμη κατά τη διάρκεια της ημέρας ένιωσαν χαρά, θυμό,, στεναχώρια, σύγχυση, έκπληξη. Σε μεγαλύτερα παιδια μπορειτε να προσθέσετε κι άλλα πιο περίπλοκα συναισθηματα οπως, άγχος, ντροπή, θετικά συναισθήματα για τον εαυτο μου και αρνητικά συναισθήματα για τον εαυτό μου.
SUPER TIP:
Μια καλή ιδέα για να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματά του καθώς και των άλλων, είναι να τον βοηθήσουμε να φτιάξει εναν πίνακα συναισθημάτων με φατσούλες που η καθεμία θα δείχνει από ένα συναίσθημα (βλ. εικόνα). Έτσι ‘οταν νιώθει κάτι μπορεί αρχικά να μας το δείχνει στην εικόνα.
Σε μεγαλύτερα παιδιά μπορούμε να ζωγραφίσουμε έναν κύκλο σε ένα χαρτί και να τους πούμε να μετατρέψουν τον κύκλο αυτό σε πρόσωπο που νιώθει κατι. Κάπως έτσι…
Μια άλλη ιδέα είναι να βρούνε μέσα από περιοδικά ανθρώπινες εκφράσεις συναισθημάτων και να φτιάξουν τον πίνακα των συναισθημάτων τους κάνοντας κολλάζ.
EXTRA TIP:
Ένας έξυπνος τρόπος να μετράνε το θυμό τους τα παιδιά είναι με το ΘΥΜΟΜΕΤΡΟ! Με αυτό μπορούμε και μιλάμε για το θυμό, τον εκφράζουμε, και τον μετράμε για να καταλάβουμε την ένταση του θυμού…οπότε αν ειναι το μέγιστο το 10 (συνήθως μέχρι το δέκα τους είναι εύκολο να μετρήσουν), τότε λέμε ότι το θυμόμετρο μου έχει φτέσει στους τόσους βαθμούς!
Σαμπά Ναταλί
Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια