Το Σπίτι Των Μικρών στη Biennale παιδικής τέχνης

Μου πήρε τέσσερα χρόνια
για να ζωγραφίσω σαν τον Ραφαήλ,
αλλά μια ζωή για να ζωγραφίσω σαν παιδί.

P.Picasso


Είναι γεγονός πως τα σχολικά προγράμματα τείνουν να εστιάζουν σε πληροφορίες που αφορούν γνώσεις γύρω από γλώσσα και μαθηματικά. H τέχνη αναφέρεται πολλές φορές ως … πολυτέλεια.Ακόμη και απλές δημιουργικές δραστηριότητες όμως,  αποτελούν δομικά στοιχεία της ανάπτυξης ενός παιδιού.
Στην προσχολική αγωγή, η εικαστική δημιουργία είναι σπουδαία, μιας και που μέσα από αυτή, τα παιδιά καλλιεργούν σωματικές, γλωσσικές, οπτικές και πολλές άλλες δεξιότητες, κατανοώντας έτσι  τον κόσμο που τα περιβάλλει.



 Στο Σπίτι Των Μικρών, η εικαστική δημιουργία παίζει πρωτεύοντα ρόλο. Καθημερινά δίνονται εικαστικά ερεθίσματα  μέσα από τα οποία τα παιδιά αναπτύσσουν δεξιότητες και ικανότητες που έχουν εφαρμογή και σε πολλούς άλλους τομείς του προγράμματος σπουδών που αφορά στην ηλικία τους. Κυρίως όμως τα παιδιά ανακαλύπτουν την τέχνη που τόσα έχει να τους πει για άλλες εποχές, για άλλους ανθρώπους, για άλλους πολιτισμούς. Εκφράζουν συναισθήματα και σκέψεις. Εκφράζονται δημιουργικά ανακαλύπτοντας τον εαυτό τους και τους γύρω τους.


Βάση των παραπάνω, αυτή τη χρονιά ενισχύσαμε ακόμα πιο πολύ τις εικαστικές μας δράσεις, με ένα σχέδιο εργασίας που οδήγησε στη συμμετοχή του σχολείου μας στην 7η BIENNALE παιδικής τέχνης 2016-2016 που έχει θέμα «Στους δρόμους της μουσικής«.

Τα παιδιά, κλήθηκαν να ζωγραφίσουν έργα με θέμα τη μουσική. Να αποτυπώσουν στις ζωγραφιές τους τον ενθουσιασμό της στιγμής που τους προκαλεί η μουσική, και τα διάφορα μουσικά ερεθίσματα, βασισμένα στην παράδοση της χώρας τους.
Είχαν τη δυνατότητα επίσης, να ζωγραφίσουν μουσικά όργανα και μουσικές στιγμές που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη τους.
Σημείο αναφοράς μπορεί να γίνει και το αύριο, εκεί όπου μόνο αυτά ανήκουν και αποτύπωναν στις ζωγραφιές τους  μουσικά όργανα της φαντασίας τους.



Η ομάδα του νηπιαγωγείου μας, εκπόνησε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2015-2016, σχέδιο εργασίας με θέμα «με τα μάτια της τέχνης και τους ήχους της μουσικής«. Αυτό το σχέδιο εργασίας, ήταν που συναντήθηκε με τη θεματική της Biennale και το αποτέλεσμα μας εξέπληξε ευχάριστα.

Το εικαστικό-μουσικό μας ταξίδι ξεκίνησε από ήχους της αρχαίας ελληνικής μουσικής. 
Στη συνέχεια, τη μουσική ήρθε να συναντήσει η τέχνη. Τα παιδιά είδαν πίνακες στους οποίους υπήρχαν μουσικά όργανα ή οι άνθρωποι που απεικονίζονταν έπαιζαν μουσική. 
Καθώς το σχέδιο εργασίας προχωρούσε, οι παιδαγωγοί μαζί με την εικαστικό μας, ένωσαν τους ήχους, τις μελωδίες, εικαστικά, οπτικά και μουσικά ερεθίσματα και έδωσαν στα παιδιά εκείνη την ώθηση που ήταν απαραίτητη για να αφήσουν τη δική τους φαντασία ελεύθερη και να αποτυπώσουν τις …πληροφορίες που είχαν συλλέξει στο χαρτί.
Έτσι, ετοιμάστηκε ο φάκελος που εστάλη στην Ξάνθη, ώστε τα έργα των παιδιών να εκτεθούν στη Biennale. 
Είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο project όχι μόνο γιατί το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό, αλλά γιατί το …ταξίδι συνεπήρε μικρούς και μεγάλους και  γιατί απολαύσαμε μια δημιουργική, γεμάτη υπέροχες ανακαλύψεις, περιπέτεια.