Όταν δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα!

Θέλει τη δασκάλα μόνο δική του, όλα τα παιχνίδια δικά του και δεν μοιράζεται τίποτα. Θεωρούσατε το παιδί σας γενναιόδωρο αλλά ξαφνικά είδατε ότι δεν έδινε κανένα από τα παιχνίδια του στο αγαπημένο του ξαδερφάκι. Είδατε και στο νηπιαγωγείο ότι ήθελε το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού και μάλωσαν. Μόνιμη επωδός ήταν το “δικό μου, δικό μου”. Και σας έπιασε πανικός!

Αν το παιδί είναι ως 5 χρονών δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Οι έρευνες δείχνουν ότι μεταξύ 3 και 5 χρονών όλα τα παιδιά περνούν μία φάση απόλυτης αδιαφορίας για τους άλλους ανθρώπους. Ως αυτήν την ηλικία τα παιδιά είναι προσηλωμένα στις δικές τους επιθυμίες και δεν αναγνωρίζουν τις ανάγκες των άλλων. Σταδιακά όμως αρχίζουν να αναπτύσσουν το ενδιαφέρον προς τον άλλο και αυτό που ονομάζουμε ενσυναίσθηση δηλαδή την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου.

Όσο θα περιμένετε όμως το παιδί να μεγαλώσει και να αναπτύξει την ενσυναίσθηση μπορείτε να το διδάξετε την αξία της γενναιοδωρίας. Ασφαλώς δεν μιλάμε για διάλεξη αλλά να το εμπνεύσετε να μοιράζεται με το παράδειγμά σας. “Κοίτα, θα δανείσουμε τη σκάλα στον κύριο Κώστα. Ύστερα θα μας την επιστρέψει. Εκείνος αύριο θα μας δανείσει το ποτηστήρι του.” Έτσι σταδιακά το παιδί μυείται στην κουλτούρα του μοιράσματος. Μην ανησυχείτε, αν εσείς μοιράζεστε με χαρά τα πράγματά σας σύντομα το παιδί θα ακολουθήσει το πρότυπό σας.

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια