4 “μυστικά” για να επικοινωνείτε καλύτερα με το παιδί σας

 

1. Θυμηθείτε το ανάστημα σας.

Σωματικά είστε πολύ μεγαλύτεροι από ένα παιδι οπότε φανταστείτε να προσπαθείτε να τραβήξετε την προσοχή κάποιου για να του μιλήσετε από κάτω χαμηλά…ίσα με το πάτωμα! Είναι πολύ πιο εύκολο για την επικοινωνία με το παιδί σας να “κατεβείτε” στο επίπεδο του ύψους του και να το κοιτάξετε στα μάτια. Αύτο του δείχνει ότι το ακούτε και ότι σας ενδιαφέρει να ακούσετε τί σκέφτεται.

2. Δώστε του επιλογές. Με το να δίνεις επιλογές σε ένα παιδί του προσφέρεις μια αίσθηση δύναμης και ελέγχου. Αντί να πείτε,  “Είναι η ωρα για να ντυθεις”, μπορείτε να πείτε “Προτιμάς την κόκκινη ή την πράσινη μπλούζα”. Καλό είναι να δίνουμε δύο επιλογές και όχι παραπάνω καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει σύγχυση με αρνητικό αποτέλεσμα.

3. Μιλήστε του όσο πιο απλά γίνεται. Μια απλή πρόταση για να του εξηγήσετε κάτι μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική απο μια τεράστια και περίπλοκη συζήτηση. Πολλές φορές τα παιδιά δεν χρειάζονται παραπάνω πληροφορίες για ένα γεγονός από αυτές που από μόνοι μας επιθυμούμε να δώσουμε. Αφήστε το παιδί να ρωτήσει ότι έχει ανάγκη και να είστε σίγουροι οτι θα το ρωτήσει από μόνο του την ώρα που θα θέλει να το μάθει.

Τα παιδιά είναι ικανοποιημένα με μια απλή, άμεση απάντηση η οποιά επικεντρώνεται στο θέμα που τα αφορά και όχι με επεξηγήσεις και μονολόγους που μπορούν να τα κάνουν να μπερδευτούν ή να βαρεθούν.

Μερικές φορές, τα πιο μεγάλα παιδιά δίνουν μεγαλύτερη προσοχή σε μικρά σημειωματάκια παρά σε λόγια. « Γράψε μου τί ωρα θα επιστρέψεις το βράδυ !» είναι ένας έξυπνος τρόπος να κεντρίσεις το ενδιαφέρον του με παιχνιδιάρικο και διασκεδαστικό τρόπο.

4. Δώστε του χρόνο.  Όχι οποιονδήποτε χρόνο, τον δικό σας πολύτιμο χρόνο. Λίγο χρόνο απο τη ζωή σας ώστε να είστε ουσιαστικά μαζί με το παιδί σας. Ο χρόνος αυτός πρέπει να είναι ουσιαστικός, είτε αυτο είναι με παιχνίδι, είτε με επικοινωνια, είτε με οτιδήποτε το ευχαριστεί και δεν έχει να κάνει με υλικά αγαθά. Εσείς και το παιδί κάνοντας μαζί μια δραστηριότητα. Τραγουδήστε, μαγειρέψτε, γελάστε, δημιουργήστε κάτι μαζι!

Ναταλί Σαμπά

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια