5 υγιεινά σνακ για το παιδί στην παραλία που θα σας λύσουν τα χέρια

Αν πρόκειται να περάσετε μία ολόκληρη ημέρα στην παραλία ή έχετε μπροστά σας ένα μεγάλο ταξίδι, σίγουρα θα αναρωτιέστε ποια σνακ πρέπει να πάρετε μαζί σας ώστε τα παιδιά να χορτάσουν αλλά και να μην μπουν στον πειρασμό να αγοράσουν τυποποιημένα και πιθανόν ανθυγιεινά προϊόντα.

Για να αποφύγετε επιλογές που δεν είναι θρεπτικές και κοστίζουν, το παν είναι η σωστή προετοιμασία. Σε αυτό θα σας βοηθήσουν οι συμβουλές του Πάρη Παπαχρήστου, διαιτολόγου-διατροφολόγου, Μ.Sc., ιδρυτή του κορυφαίου ελληνικού portal διατροφής mednutrition.gr:

Τι πρέπει να προσέξετε;
«• Επιλέξτε τρόφιμα “grab and go”, αυτά δηλαδή που μπορείτε να έχετε μαζί σας και καταναλώνονται εύκολα και γρήγορα χωρίς να χρειάζονται κάποια προετοιμασία την ώρα εκείνη.

• Προσέξτε τα τρόφιμα που αλλοιώνονται εύκολα. Τώρα το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές αποφύγετε σνακ όπως το γιαούρτι, το κρέας, οι διάφορες σος κλπ.

• Εξοπλιστείτε κατάλληλα. Αν θέλετε να έχετε μεγαλύτερη ποικιλία επιλογών μπορείτε να προμηθευτείτε ένα μικρό φορητό ψυγείο που θα κρατήσει τα τρόφιμα στη σωστή θερμοκρασία, ασφαλή προς κατανάλωση».

Ποιο σνακ να επιλέξω;
«Οι παρακάτω επιλογές θα βοηθήσουν τους μικρούς μας φίλους να καταπολεμήσουν την πείνα τους στην παραλία ενώ παράλληλα θα τους χαρίσουν ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

1. Φρέσκα φρούτα
Χωρίς αμφιβολία αποτελούν την πιο υγιεινή επιλογή. Είναι πλούσια σε νερό, συμβάλλοντας στην επαρκή ενυδάτωση, ενώ παράλληλα προσφέρουν πληθώρα βιταμινών και είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών.
Tip: Μπορείτε να τα έχετε καθαρισμένα και κομμένα μέσα σε μικρά σακουλάκια τροφίμων ή σε πλαστικά ποτηράκια, κάνοντάς τα ακόμη πιο ελκυστικά.

2. Φρέσκα λαχανικά σε στικ
Κόψτε λαχανικά σε λεπτές λωρίδες και μοιράστε τα σε μερίδες. Όσο μεγαλύτερη είναι η ποικιλία των λαχανικών και όσο περισσότερα είναι τα χρώματα, τόσο πιο ευχάριστα θα τα καταναλώσουν οι μικροί μας φίλοι.

3. Αποξηραμένα φρούτα 
Τα αποξηραμένα φρούτα είναι ενεργειακά πιο πυκνά από τα φρέσκα. Αυτό τα καθιστά ιδανική επιλογή καθώς μειώνουν το αίσθημα της πείνας και διατηρούν τον κορεσμό για αρκετή ώρα.

4. Φυσικός χυμός & κράκερ ολικής αλέσεως
Άλλη μια εύκολη και χορταστική επιλογή. Τα κράκερ ολικής αλέσεως περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες οι οποίοι απορροφώνται αργά κι έτσι θα εφοδιάσουν τα πιτσιρίκια σας για αρκετή ώρα με την απαραίτητη ενέργεια για τα παιχνίδια στην παραλία. Ο φυσικός χυμός (επιλέξτε χωρίς προσθήκη ζάχαρης) προσφέρει απαραίτητες βιταμίνες και αρκετό νερό ώστε να αναπληρώσει τις απώλειες.

5. Ένα τοστ
Στην περίπτωση που έχετε μαζί σας μικρό ψυγείο, μια ακόμη θρεπτική επιλογή είναι το τοστ. Εδώ μπορούμε να αρκεστούμε σε τυρί και ποικιλία λαχανικών και να αποφύγουμε το κρέας και τα αλλαντικά τα οποία αλλοιώνονται πιο εύκολα».

Να θυμάστε…
«Επιλέξτε πάντα θρεπτικά και υγιεινά σνακ. Σύμφωνα με έρευνες τα παιδιά διαμορφώνουν το 80% της διατροφικής τους συμπεριφοράς μέχρι τα 18 τους χρόνια. Είναι σημαντικό, λοιπόν, από μικρή ηλικία να μαθαίνουν να κάνουν σωστές διατροφικές επιλογές.

Για να σας βοηθήσω ακόμη περισσότερο θα σας δώσω κι ένα τελευταίο tip! Ετοιμάστε τα παραπάνω σνακ μαζί με τα παιδιά σας. Αυτό συμβάλλει όχι μόνο στη διατροφική εκπαίδευση των παιδιών αλλά και τα εμπνέει να δοκιμάσουν ένα υγιεινό τρόφιμο που σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να απέφευγαν», καταλήγει ο κ. Παπαχρήστος.