«Αυτή είναι η μαγική σου γενεθλιοϊστορία»!


Η μητέρα μου έλεγε για την ημέρα που γεννήθηκε η αδερφή μου ,»Εσύ έφερες το πρώτο χιόνι που σαν ασπρο σεντόνι σκέπασε μια γωνιά του κόσμου…» και πάντα είχα συνδυάσει την αδερφή μου με το πρώτο χιόνι…

Όταν ένα παιδί ακούει την ιστορία της γέννησης του, πώς νομίζετε οτι νιώθει αν ακούσει πως η μερα αυτή ήταν δύσκολη, ότι πόνεσε τη μαμά, ή οτιδήποτε άλλο αρνητικό μπορεί να είχε.

Τα μικρά παιδιά έχουν αυτό το «μαγικό» τρόπο σκέψης που σημαίνει οτι πιστεύουν πως πραγματικά εκείνα προκαλούν ορισμένα γεγονότα, ότι κάτι που έκαναν είχε ως αποτέλεσμα οι γονείς τους να μαλώσουν, να κλάψουν, να χωρίσουν ή να υποφέρουν στον τοκετό.

Κουβαλούν την ενοχή αυτή και με τα δικά τους πιστεύω πλάθουν μια σειρά απο ιστορίες σχετικά με τον κόσμο τους, τις σχέσεις, τους εαυτούς τους και την γέννηση τους.

Όσο και δύσκολος ή επίπονος να ήταν ο τοκετός για εσάς, είναι σημαντικό ένα παιδί να γνωρίζει οτι η άφιξη του στον κόσμο των γονιών του υπήρξε ιδιαίτερη.

Καλό είναι λοιπόν να βρείτε κάτι μοναδικό να έχετε να του λέτε, κάτι που σκεφτόσασταν τότε, κάτι αστείο που συνέβη και γελούσατε, κάτι τρυφερό ή γλυκό που το μωρό έκανε και το θυμάστε ακόμα.

Φανταστείτε να διηγείστε σε ένα παιδί την ιστορία του με παιδικό τρόπο, με μαγικό τρόπο, μια γενεθλιοϊστορία μόνο για εκείνο. Δεν είναι ψέμμα, δεν είναι φαντασία, αλλά μια μοναδική εκδοχή που επικεντρώνεται σε κάτι ιδιαίτερο που είχε εκείνη η μέρα για εσάς,

Όσο το παιδί θα μεγαλώνει και θα γίνεται ενήλικας θα υπάρχουν πολλές ευκαιρίες να ξαναπείτε πιο «μεγαλίστικες» ιστορίες για την γέννηση του. Τότε θα έχει βιώσει αρκετά για να κατανοήσει κάτι τόσο περίπλοκο.

Κάποιοι γονείς διηγούνται την γενεθλιοϊστορία στα γενέθλια του παιδιού τους δίνοντας έτσι μια τελετουργική αίσθηση στην ημέρα αυτή και το παιδί περιμένει πώς και πώς να την ακούσει.

Κάθε χρόνο, όσο θα μεγαλωνει το παιδί, μπορείτε να την λέτε και λίγο διαφορετικά, προσθέτοντας κάποιες παράπανω λεπτομέρειες. Με αυτό το τρόπο θα ανυπομονεί να την ακούσει και κάθε φορά θα μοιάζει πιο μαγική!

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια