Καλοκαίρι στα φθηνά: Ιδέες για δραστηριότητες στο σπίτι χωρίς κόστος

Αν και πολλοί από εμάς έχουμε ευχάριστες αναμνήσεις από θερινή κατασκήνωση στην παιδική μας ηλικία, πολλοί γονείς αυτές τις μέρες εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους αυτή την ευχάριστη εμπειρία.

Η καλή είδηση; Πολλές από τις δραστηριότητες που προσφέρονται σε θερινές κατασκηνώσεις μπορούν εύκολα να προσαρμοστούν στις αυλές ή στο εσωτερικό του σπιτιού, επιτρέποντας στους γονείς να προσφέρουν τουλάχιστον μερικά από τα οφέλη της θερινής κατασκήνωσης στα παιδιά τους.

Φυσικά, τα παιδιά που κατασκηνώνουν στο σπίτι με τα αδέλφια και τους γονείς τους δεν θα επωφεληθούν από την εμπειρία του να ζεις μακριά από την οικογένεια το καλοκαίρι, αλλά ένα μεγάλο μέρος του οφέλους βρίσκεται στα διαφορετικά είδη εμπειριών και στην εκμάθηση νέων παιχνιδιών. Πολλές από αυτές τις εμπειρίες μπορούν οι γονείς να παρέχουν στα παιδιά τους στο σπίτι!

Η Alaina Rutledge, manager σε ένα πρόγραμμα θερινής κατασκήνωσης που ονομάζεται ¨Invent Now Kids¨ ενθαρρύνει τους γονείς να επεκτείνουν τις δραστηριότητές της κατασκήνωσης στο σπίτι. ¨Υπάρχουν πολλά πράγματα που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να προσφέρουν στα παιδιά τους την εμπειρία της κατασκήνωσης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού¨.

Εδώ είναι μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε:

1.Παραλλαγές παιχνιδιών και αντιμετώπιση ¨προβλημάτων¨

Με λίγα ανακυκλώσιμα υλικά και αντικείμενα γύρω από το σπίτι, οι γονείς μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν μια κατασκήνωση στην άνεση του σπιτιού τους. Η Rutledge εξηγεί ότι ένα παράδειγμα μιας δραστηριότητας στο σπίτι μπορεί να είναι να πάρετε δύο παιχνίδια, όπως η μονόπολη και το Twister, και να καλέσετε τα παιδιά να δημιουργήσουν το δικό τους νέο παιχνίδι τους με νέους κανόνες, χρησιμοποιώντας τους κανόνες από τα δύο πρωτότυπα παιχνίδια. «Είναι καταπληκτικό το τι μπορούν τα παιδιά να εφεύρουν» λέει η Rutledge, «Αυτοί οι τύποι δραστηριοτήτων επιτρέπουν στα παιδιά να δημιουργήσουν και να λύσουν κάποιο πρόβλημα με διαφορετικούς τρόπους.»
Ένα άλλο παράδειγμα δραστηριότητας επίλυσης προβλημάτων μπορεί να είναι η δημιουργία μιας γέφυρας που εκτείνεται κατά μήκος της μπανιέρας, ώστε το σαπούνι να διασχίζει τη γέφυρα και να μην αγγίζει το νερό. Τα παιδιά χρησιμοποιούν ανακυκλώσιμα υλικά για να δημιουργήσουν τις εφευρέσεις τους και να τις ελέγξουν αν λειτουργούν για την επίλυση του προβλήματος. ¨Μπορεί να το δοκιμάσουν και να μην λειτουργήσει την πρώτη φορά¨, λέει η Rutledge. ¨Καλούμε αυτό το στάδιο δοκιμή και επαναδοκιμή. Πιστεύουμε ότι η αποτυχία διδάσκει τα παιδιά να διορθώσουν και να βελτιώσουν ότι έχουν κάνει λάθος¨.

2.Καλλιτεχνικές δραστηριότητες

Πολλές καλλιτεχνικές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι με ελάχιστα χρήματα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν υλικά όπως κομμάτια που έχουν απομείνει από ξύλο κόντρα πλακέ (αντί για καμβά), ή χρώματα που έχουν απομείνει από εργασίες σπιτιού, και ο χώρος εργασίας μπορεί να δημιουργηθεί στην πίσω αυλή για τις καθημερινές εμπειρίες ζωγραφικής. Οι γονείς των παιδιών που τους αρέσει η μουσική μπορούν να πάρουν τα παιδιά τους στο πάρκο με τους φίλους τους και να δημιουργήσουν μια ορχήστρα χρησιμοποιώντας υπάρχοντα υλικά όπως είναι τα άδεια δοχεία χρωμάτων ή τα δοχεία απορρυπαντικών. Επίσης, τα παιδιά μπορούν να γράψουν, να σκηνοθετήσουν και να παίξουν στις δικές τους θεατρικές παραστάσεις ενθαρρύνοντας τους φίλους και τους γείτονες να συμμετάσχουν. Και αυτές οι δραστηριότητες μπορούν να εμπλουτιστούν με επισκέψεις σε μουσεία τέχνης, μουσικές συναυλίες, θέατρα ή στο πάρκο – πολλά από τα οποία έχουν ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

3.Κατασκήνωση στην αυλή του σπιτιού

Οι γονείς μπορούν να δημιουργήσουν μια κατασκήνωση στην αυλή του σπιτιού, διαβάζοντας βιβλία π.χ. για αστροναύτες και παρακολουθώντας κατάλληλες για την ηλικία τους ταινίες και στη συνέχεια παρέχοντας στα παιδιά υλικά για να κάνουν τις δικές τους στολές αστροναυτών και να δημιουργήσουν το δικό τους ¨διαστημικό λεωφορείο¨. Οι συσκευές μπορούν να ανακυκλωθούν, οι διακόπτες και τα κουμπιά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή χειριστηρίων ελέγχου και το χαρτί για την κατασκευή πυραύλων. Αυτή είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να κατανείμουν αρμοδιότητες μεταξύ τους και να εργαστούν μαζί για να ολοκληρώσουν ένα μεγάλο έργο. Εκδρομές σε κοντινά μουσεία επιστήμης ή πλανητάρια μπορούν να συμπληρώσουν την εμπειρία της κατασκήνωσης.

4.Φυσική κατασκήνωση στην γειτονιά

Οι κατασκηνώσεις φυσικού χαρακτήρα προσφέρουν συχνά συναρπαστικές περιπέτειες, όπως το ράφτινγκ και η πεζοπορία στα βουνά. Αν και αυτές οι δραστηριότητες μπορεί να είναι δύσκολο να μεταφερθούν στο σπίτι, ανάλογα με την τοποθεσία του σπιτιού, οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να γνωρίσουν την ύπαιθρο, με δραστηριότητες όπως η παρατήρηση πουλιών, η κηπουρική, το κάμπινγκ και η πεζοπορία. Τα παιδιά μπορούν να σκιτσογραφήσουν πτηνά και φυτά, να κάνουν βόλτες με τα ποδήλατα τους, να φυτέψουν λουλούδια στην αυλή ή στο μπαλκόνι του σπιτιού τους ή να συμμετάσχουν σε ένα σχέδιο βελτίωσης της γειτονιάς με το να ζωγραφίσουν παγκάκια και να καθαρίσουν τη γειτονιά. Τα κοινοτικά έργα παροχής υπηρεσιών όπως η αναδάσωση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να συμμετάσχουν τα παιδιά σας, να δημιουργήσουν φιλίες με παιδιά και ενήλικες κάθε ηλικίας, και να εξερευνήσουν το φυσικό περιβάλλον της περιοχής. Αν δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην περιοχή που μένετε, μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας κοινότητα υπηρεσιών με τους γείτονες και τους φίλους!

5.Ανταλλαγή παιδιών το σαββατοκύριακο

Μια ανταλλαγή κατασκήνωσης το σαββατοκύριακο με μερικούς στενούς φίλους της οικογένειας είναι ένας άλλος καλός τρόπος για να βοηθήσετε τα παιδιά σας να συσφίξουν τις σχέσεις τους με άτομα του φιλικού περιβάλλοντος εκτός της οικογένειας, αλλά και να μάθουν και ενδιαφέροντα πράγματα από κάποιον άλλο ενήλικα. Οι γονείς των φίλων των παιδιών σας μπορεί να είναι κηπουροί, πλοίαρχοι, επιστήμονες ή επαγγελματίες παίκτες ποδοσφαίρου. Οι γονείς μπορεί να είναι ευχαριστημένοι με τη σκέψη της δημιουργίας ενός σαββατοκύριακου κατασκήνωσης, ιδιαίτερα όταν αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά τους θα μπορέσουν να βιώσουν και άλλα σαββατοκύριακα στα σπίτια των άλλων τοπικών οικογενειών.

Σαμπά Ναταλί

Παιδοψυχολόγος-Παιγνιοθεραπεύτρια