Πέντε παιχνίδια με άμμο (για την παραλία αλλά και για την αυλή του σπιτιού)

Ακόμα και στην ωραιότερη παραλία της Ελλάδας να βρεθείτε φέτος το καλοκαίρι, τα παιδιά σας ίσως αρχίσουν, κάποια στιγμή, να βαριούνται τα παιχνίδια στο νερό. Εδώ θα σας φανούν χρήσιμες οι παρακάτω προτάσεις για παιχνίδια με άμμο, κάποιες από τις οποίες μάλιστα μπορείτε να εφαρμόσετε και στο σπίτι, μετατρέποντας τη βεράντα ή τον κήπο σας σε… παραλία σε μικρογραφία.

Τρενάκι στην άμμο: Πάρτε μαζί σας το αγαπημένο του τρενάκι, παρακινήστε το να μαζέψει ξυλάκια από την παραλία και να τα μετατρέψει σε ράγες και ξεκινήστε παρέα ένα δημιουργικό ταξίδι. Μπορείτε, επίσης, να συγκεντρώσετε και άλλα υλικά –όπως βότσαλα, φύκια, χαλίκι– και, σε συνδυασμό με την άμμο και αρκετή φαντασία, να χτίσετε στην παραλία μια μικρή πόλη.

Εις τον αφρό της άμμου: Ενθαρρύνετε το παιδί να ανακατέψει την άμμο με αφρό ξυρίσματος σε μια λεκάνη, στην παραλία ή στην αυλή του σπιτιού. Το μείγμα που θα δημιουργηθεί, ανάλαφρο και πιο εύπλαστο από την άμμο, θα είναι τέλειο για χειροτεχνίες.

Ένας μικρός παλαιοντολόγος: Αν το παιδί σας περνάει φάση ενθουσιασμού με τους δεινοσαύρους, προμηθευτείτε μικρές φιγούρες τους και θάψτε τις στην άμμο. Μετά, παρακινήστε το να τις ανακαλύψει σκάβοντας και, αφού τις ξεθάψει, να αναγνωρίσει σε ποιο είδος δεινόσαυρου αντιστοιχεί κάθε φιγούρα.

Ένας μικρός καλλιτέχνης: Αυτή η δραστηριότητα μπορεί να γίνει στο σπίτι: ιδανικά, ατη βεράντα ή τον κήπο. Γεμίστε πλαστικά, εύκαμπτα μπουκάλια με μικρό στόμιο με χρωματιστή άμμο, διαφορετικό χρώμα το καθένα, απλώστε στο έδαφος ένα μεγάλο χαρτόνι και προτείνετε στο παιδί να ζωγραφίσει με άμμο, πιέζοντας κάθε μπουκάλι για να βγάλει διαφορετικά χρώματα.

Ατομικά σετ παιχνιδιού για δωράκια σε πάρτι: Μια καλή ιδέα για τα παιδικά πάρτι γενεθλίων στην παραλία. Μοιράστε σε μικρά τάπερ διάφορα παιχνίδια που τα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν για τις κατασκευές τους στην άμμο (π.χ. κοχύλια, καλούπια, διάφανα πετραδάκια, μικρές φιγούρες παιχνιδιών) και δώστε σε κάθε μικρό καλεσμένο σας από ένα, ως δωράκι, στην αρχή και όχι στο τέλος του πάρτι για να μπορεί να το αξιοποιήσει επί τόπου.

Προσοχή: Μην ξεχάσετε, φεύγοντας από την παραλία, να βεβαιωθείτε πως έχετε ξεθάψει και μαζέψει όλα τα πλαστικά παιχνίδια.