Περίπατος στο περιβόλι

Η επαφή των παιδιών με τη φύση είναι μια υγιής, διασκεδαστική και γεμάτη μοναδικές εμπειρίες δραστηριότητα για τα παιδιά.

Στο Σπίτι Των Μικρών , η κηπουρική συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια εργασίας όλων των ομάδων  με στόχο να χρησιμοποιείται ως εργαλείο μάθησης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων .  

Ειδικά για τα παιδιά που ζουν σε μεγαλουπόλεις η επαφή με κήπους και περιβόλια είναι πιο γοητευτική και αναγκαία από ποτέ.
Σε μικρούς και μεγάλους χώρους, στην αυλή, στο μπαλκόνι, σε γλάστρες, τα παιδιά ξετρελαίνονται να φυτεύουν.

Με βάση τα παραπάνω, αποφασίσαμε μέσα στην Άνοιξη να επισκεφτούμε το «περιβόλι στη Βάρη» ώστε να ανακαλύψουμε μυστικά που αφορούν στον τρόπο καλλιέργειας, στον τρόπο που ο άνθρωπος και η φύση συνεργάζονται. 

Τα παιδιά, στη διαδρομή τους στο περιβόλι, συνάντησαν ένα… κοτοτρακτέρ, μια φάρμα σκουληκιών, τη λιμνούλα με τα νούφαρα, παρτέρια, κομποστ και άλλα σημεία οικολογικού ενδιαφέροντος.

Κάτω από τα νούφαρα κρύβονται βατραχάκια
Οι υπεύθυνοι του χώρου, μας έδωσαν πολλές χρήσιμες πληροφορίες. Είδαμε πώς μεγαλώνουν τα λαχανικά πριν φτάσουν στο πιάτο μας και γνωρίσαμε τους σημαντικούς … σύμμαχους του περιβολιού .
Κάποια αβλαβή έντομα και σκουλήκια που αποτελούν ρόλο …φροντιστή της γης. 
Γνωρίζατε πως τα σκουλήκια, σκάβουν σήραγγες στο χώμα 
και έτσι τα φυτά έχουν τη δυνατότητα να αναπνέουν;
Μάθαμε για τα οργανικά απόβλητα (φλούδες φρούτων, λαχανικών,  ξερά φύλλα και άλλα).
Τα διαχωρίσαμε από τα υπόλοιπα σκουπίδια
 και στη συνέχεια  προσφέραμε  ορισμένα από αυτά στις κότες.
Παρατηρώ, συγκρίνω, περιεργάζομαι…
Η συγκεκριμένη δράση, ενίσχυσε τη θέση μας πως σε σχέση με το περιβάλλον αλλά και σε σχέση με τις ανάγκες μας για τροφή, η ενθάρρυνση της υπευθυνότητας αλλά και της ενεργοποίησης των παιδιών είναι πολύ σημαντική. 

Αυτή η επίσκεψη, πέρα από την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, ενίσχυσε την ανάγκη για συμμετοχή και συλλογικότητα που είναι απαραίτητα για την γενικότερη ποιότητα της ζωής του ανθρώπου.
Μετά την περιήγηση των παιδιών στο περιβόλι, ακολούθησε πολύ παιχνίδι στη «λασποκουζίνα». 
Νερό και λάσπη. Απαραίτητα…συστατικά παιδικής ηλικίας!

Γευματίζοντας στο περιβόλι

Είναι βέβαιο, πως αυτή η επίσκεψη μας χάρισε πολλές ευκαιρίες για βιωματική προσέγγιση γνώσης. Άλλωστε η φύση από μόνη της αποτελεί πεδίο απόκτησης γνώσης, δεξιοτήτων αλλά και ανάπτυξης ενδιαφέροντος και εκτίμησης.Φύγαμε από το «Περιβόλι της Βάρης» παίρνοντας μαζί μας όχι απλά γνώσεις για την καλλιέργεια ενός περιβολιού, αλλά περιβαλλοντικά υγιείς αξίες που θα μας συντροφεύουν ως εφόδια για όλη μας τη ζωή.