Πρώτες μέρες στο “σπίτι των μικρών”

Ο Σεπτέμβριος είναι μήνας αλλαγών. Ένας μεταβατικός μήνας για όλους μας, αλλά κυρίως για τα αγαπημένα μας πιτσιρίκια.

Η «μετά καλοκαίρι» εποχή σηματοδοτεί την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακόμη και αν αυτή δεν περιλαμβάνει το… άγχος της σχολικής ύλης- όπως συμβαίνει στην προσχολική ηλικία, αυτό δεν σημαίνει πως ένα παιδί που επιστρέφει στον παιδικό σταθμό-στο νηπιαγωγείο, δεν νιώθει αγωνία.

Εγώ κι εσύ
Στο «σπίτι των μικρών», αυτή την περίοδο με  χαρά υποδεχόμαστε παιδιά από προηγούμενες χρονιές, αλλά και νέα μέλη της παρέας μας.
Όλοι οι άνθρωποι που εργαζόμαστε σε αυτό το χώρο, προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα βοηθήσουν και θα υποστηρίξουν τα παιδιά στη μετάβαση από το καλοκαίρι στο φθινόπωρο, από την ανεμελιά στην όμορφη ρουτίνα και φυσικά στον αποχωρισμό από το σπίτι και τους γονείς.

Γινόμαστε ομάδα
Όλοι μας, έχουμε εφοδιαστεί με υπομονή, επιμονή και πολλές ιδέες,  ώστε η προσαρμογή των παιδιών να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται και να αφήσουμε έξω από την πόρτα μας το άγχος των πρώτων ημερών. Ή έστω,  να συμβιώσουμε ομαλά με αυτό!
Παιχνίδια γνωριμίας, παιχνίδια…εξερεύνησης στους χώρους του σχολείου, παιχνίδια εμπιστοσύνης…
Δημιουργείται έτσι ένας τόπος,  όπου το παιδί θα νιώσει ασφάλεια, και θα δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ενήλικες και τα υπόλοιπα παιδιά της ομάδας.
Το πρόγραμμά μας οργανώνεται μέρα με τη μέρα, βασίζεται στους παιδαγωγικούς μας στόχους, στις ανάγκες της κάθε ομάδας και του κάθε παιδιού ατομικά και θα εμπλουτίζεται συνεχώς από ποικίλες δράσεις που θα περιλαμβάνονται σε  πολλά δημιουργικά σχέδια εργασίας.

Την Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου ξεκινά επίσημα η σχολική χρονιά για την ομάδα  του νηπιαγωγείου και εκείνη την ημέρα θα γίνει το μεγάλο καλωσόρισμα των παιδιών μας ενώ προς τα τέλη του μήνα, θα οργανωθούν δράσεις για παιδιά και γονείς ώστε να …εγκατασταθούμε οριστικά πια όλοι μας στο «σπίτι των μικρών».
Καλή σχολική χρονιά